Авторське право: як розрахувати розмір компенсації по-новому?

2 Листопада 2018

Поділитись

22 липня 2018 року набрав чинності закон “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав”, який ліквідував найефективніший спосіб цивільно-правової відповідальності за порушення авторського права і суміжних прав – компенсацію, яка визначалася судом у розмірі від 10 до 50 тисяч мінімальних заробітних плат.

Точніше, відповідну норму виклали в принципово іншій редакції, наслідки чого можуть виявитися вкрай сумними.

До чорної неділі 22 липня 2018 року компенсація в розмірі від 10 до 50 тисяч мінімальних зарплат була своєрідною дамбою, яка стримувала вал контрафактних об’єктів авторського права і суміжних прав, про що свідчать тисячі рішень суду про стягнення компенсацій.

 Ефективність цього способу захисту авторського права і суміжних прав привела до появи проекту закону №5699 від 23 січня 2017 року, яким вводиться разове грошове стягнення у вигляді компенсації в розмірі від 10 до 50 тисяч мінімальних зарплат за неправомірне використання торговельних марок і промислових зразків.

Слід також зазначити, що компенсації від 10 до 50 тисяч мінімальних зарплат стягується з порушників прав на сорти рослин і породи тварин.

Більш детальніше читайте тут http://bit.ly/2DlCdGW