“Дарниця” продовжить відстоювати право на виробництво свого “корвалолу”

4 Листопада 2019

Поділитись

Фармацевтична компанія “Дарниця” вважає необгрунтованим рішення Господарського суду Києва від 30 жовтня 2019 року, яким компанії було відмовлено в задоволенні позову проти “Фармак”, і має намір його оскаржити. Про це йдеться в офіційній заяві “Дарниці”.

Компанія нагадує, що суд розглядав скаргу “Дарниці” на рішення Апеляційної палати Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), винесеного в 2017 році на користь компанії “Фармак”. Тоді Апеляційна палата МЕРТ визнала позначення “Корвалол Corvalolum” добре відомим по відношенню до компанії “Фармак”.

“Дарниця” підкреслює, що реєстраційні посвідчення на виробництво “корвалолу” в Радянському Союзі мали десятки заводів по всій країні.

“Радянське законодавство не закріплювало інтелектуальну власність за однією фізичною або юридичною особою.” Корвалол “, як і будь-яка інша торгова марка, був надбанням всього народу. Зараз” Корвалол “виробляють багато фармацевтичних компаній в різних країнах: в Україні, Росії, Білорусі, Узбекистані , Казахстані, Німеччині “, – повідомляється в заяві.

Крім того, в заяві наголошується, що судові суперечки між “Дарницею” і “Фармаком”, предметом якої була торгова марка “Корвалол”, “Фармак” остаточно програв “Дарниці” в 2011 році в судах всіх інстанцій.

“Відновити цей позов було неможливо, але в 2017 році” Фармак “штучно реанімував цю справу, придумавши новий предмет спору – позначення” Корвалол Corvalolum “, – пояснює” Дарниця “.

Компанія також підкреслює, що лікарський засіб “Корвалол-Дарниця” офіційно зареєстровано з дотриманням законодавства України, а елемент “Дарниця” в його назві чітко вказує на виробника, а тому сплутати цю торгову марку з іншими неможливо.

Як повідомлялося, влітку 2017 року Апеляційна палата МЕРТ визнала позначення “Корвалол Corvalolum” добре відомим по відношенню до “Фармак”. У 2018 році Київський апеляційний господарський суд за апеляційною скаргою “Дарниці” скасував це рішення. 25 червня 2019 року Велика палата Верховного суду, в свою чергу, направила справу на повторний розгляд до суду першої інстанції. Паралельно “Фармак” реанімував судовий процес, який стосується скасування держреєстрації препарату “Корвалол-Дарниця”, тому що в цій справі нібито відкрилися нові обставини.