Депутати підтримали законопроект щодо захисту прав виробників мікросхем

11 Вересня 2019

Поділитись

Нардепи у першому читанні прийняли законопроект № 1062 щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів, покликаний посилити захист інтелектуальної власності та забезпечити охорону прав виробників мікросхем відповідно до європейських стандартів.

Проектом Закону пропонується:

– надати нове визначення термінів;

– уточнити умови надання правової охорони та умови охороноздатності компонування напівпровідникового виробу;

– переглянути вимоги до заявки на реєстрацію;

– удосконалити порядок проведення експертизи заявок;

– уточнити перелік прав та обов’язків, що випливають з державної реєстрації компонування напівпровідникового виробу.

Відповідно до проекту Закону запроваджуються положення, які відповідають Директиві № 87/54/ЄЕС від 16 грудня 1986 року про правову охорону топографій напівпровідникових виробів, що узгоджує вимоги чинного законодавства України щодо охорони прав на компонування (топографії) інтегральних мікросхем із правом Європейського Союзу.

Проект регуляторного акта істотно змінює та доповнює встановлений чинним законодавством України механізм набуття, здійснення та розпорядження правами на компонування (топографії) інтегральних мікросхем.

Законом змінюється порядок проведення експертизи заявок. Подача додаткових матеріалів до заяви теж проходитиме за європейською процедурою. Такі матеріали вимагаються у випадку, якщо без них проведення експертизи неможливе, або у разі виникнення обґрунтованих сумнівів у достовірності будь-яких відомостей чи елементів, що містяться в матеріалах заявки.

Законом уточнюється перелік прав та обов’язків, що випливають з державної реєстрації компонування напівпровідникового виробу. Не визнається порушенням прав використання зареєстрованого компонування шляхом його відтворення з метою аналізу, оцінки або вивчення концепцій процесів, систем чи прийомів, втілених у топографію, або самої топографії. Проте виключні права заявника включають в себе можливість дозволяти чи забороняти комерційне використання чи імпорт із цією метою топографії або напівпровідникового продукту, виробленого шляхом використання топографії.

Крім того, змінюється розрахунок строку чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на компонування напівпровідникового виробу. Як і раніше, строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на компонування напівпровідникового виробу спливає через десять років, які починають рахувати починаючи від дати подання заявки на компонування. Проте за новими правилами ці десять років можуть починати відраховувати й від закінчення календарного року, в якому топографія була вперше використана на комерційній основі будь-де у світі, в залежності від того, яка дата раніше.