Google показала, як виглядатимуть «останні новини» в ЄС через директиву про авторське право

22 Січня 2019

Поділитись

У вересні минулого року Європейський парламент проголосував на користь Директиви про авторське право: широкий законодавчий акт, спрямований на оновлення авторських прав на вік Інтернету, але критики заявили, що це може принципово “зламати” Інтернет. Тепер, коли переговори про остаточне формулювання директиви підійшли до кінця, Google випустив попередження про шкоду, яку директива може зробити в незвичайному форматі – порожня сторінка результатів пошуку.

Тестові скриншоти з’явилися на сайті Search Engine Land. У них компанія Google показує, якими можуть бути результати пошуку на запит «останні новини». Як видно зі скриншотів, дотримуючись Директиви ЄС, пошуковик буде змушений подавати в Європі лише назви видань та не може їх супроводжувати фрагментами текстів чи фотографіями.

Дієго Наранхо (Diego Naranjo), представник асоціації «Європейські цифрові права» (EDRi), у коментарі для The Verge назвав скріншоти від Google з одного боку залякуванням, але з іншого — реальним ефектом Директиви.

«Детектор медіа» писав, що в ІТ-компаній найбільше занепокоєння викликають статті 11 та 13 документу. Стаття 11 має на меті надати видавцям та медіа можливість заробляти гроші, коли такі компанії, як Google, посилаються на їхні історії. Стаття 13 вимагає від інтернет-платформ, як YouTube чи Facebook, блокувати неліцензований контент від користувачів, який захищений авторським правом.

У листопаді минулого року Річард Гіґрас (Richard Gingras), віце-президент пошукової системи новин від Google, навіть прогнозував закриття Google News в Європі через Директиву. У грудні він заявляв, що у випадку необхідності сплачувати за частини тексту виданням, Google надаватиме перевагу великим ЗМІ, що буде не зовсім чесно щодо малих медіа.

Посилання: https://bit.ly/2TWGdSl