Китай сприяє загальному зростанню охорони прав інтелектуальної власності

25 Жовтня 2019

Поділитись

Згідно зі щорічною доповіддю «Світові показники діяльності у сфері інтелектуальної власності», яка опублікована Всесвітньою організацією інтелектуальної власності, число заявок на реєстрацію патентів, товарних знаків і промислових зразків в 2018 році знову досягло рекордного рівня . Китай став лідером за кількістю заявок на реєстрацію патентів і товарних знаків, що посприяло загальному зростанню затребуваності охорони прав інтелектуальної власності.

У доповіді говориться, що в минулому році в світі було подано близько 3,3 млн заявок на реєстрацію патентів, зростання числа патентних заявок продовжився дев’ятий рік поспіль і склав 5,2 %. Число класів, зазначених в заявках на реєстрацію товарних знаків, зросла до 14,3 млн Крім цього, 1,3 млн заявок було подано на реєстрацію промислових зразків. Понад дві третини всіх заявок припадало на Азію, відзначається в доповіді.

“Азія стала глобальним вузловим центром інноваційної діяльності. Азія продовжує випереджати інші регіони за кількістю заявок на реєстрацію патентів, товарних знаків, промислових зразків та інших прав інтелектуальної власності. На один лише Китай припадає майже половина всіх патентних заявок в світі, значне зростання відзначене і в Індії “, – заявив генеральний директор ВОІВ Френсіс Гаррі.

Згідно з даними, в 2018 році Державне управління з прав інтелектуальної власності Китаю прийняло 1,54 млн заявок на реєстрацію патентів, що склало 46,4 % від загальної кількості заявок в світі. Найбільш висока активність подачі заявок на реєстрацію товарних знаків також була зафіксована профільним відомством Китаю – в заявках було охоплено 7,4 млн класів.

Крім цього, Державне управління з прав інтелектуальної власності Китаю в 2018 році прийняло 5760 заявок на реєстрацію сортів рослин, що стало на 29 % більше в порівнянні з 2017 роком. Таким чином, на Китай припало більше чверті від загальної кількості заявок на реєстрацію сортів рослин.