Литві пророкують світове лідерство в інтелектуальної власності

4 Березня 2020

Поділитись

У балтійській республіці хочуть посприяти розробці науково-дослідного підрозділу, заснованого на наукових досягненнях Віргініюс Шікшніса в області редагування ДНК

ВІЛЬНЮС, 17 лютого – Sputnik. Прем’єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс заявив, що завдяки інноваціям, створеним в Центрі наук про життя Вільнюського університету (VU GMC), країна може стати світовим лідером, повідомляє прес-служба кабміну.

Литовський прем’єр відвідав центр разом з міністром освіти, науки і спорту Альгірдасом Монкявічюсом.

“Додаткова цінність Центру наук про життя виділяється серед всіх інших секторів. Створені тут інновації можуть дозволити такій маленькій країні, як Литва, стати світовим лідером в області інтелектуальної власності”, – заявив Скверняліс.

Центр наук про життя має намір тісно співпрацювати з Європейською лабораторією молекулярної біології (EMBL) для розробки нового науково-дослідного підрозділу, заснованого на наукових досягненнях Віргініюс Шікшніса.

Шікшніс відомий революційними роботами по вивченню білків, що беруть участь в різних системах антивірусного захисту. Його дослідницька група одна з перших в світі відкрила, що білок Cas9 може бути використаний для точного редагування ДНК. Шікшніс продемонстрував програмований розщеплення ДНК одним з компонентів CRISPR / Cas-систем цим білком.

Скверняліс запевнив, що держава знайде необхідні кошти для розвитку спільного проекту литовської лабораторії і EMBL.

CRISPR / Cas9 – це нова технологія редагування геномів вищих організмів, заснована на імунній системі бактерій. В основі цієї системи – особливі ділянки бактеріальної ДНК, короткі паліндромний кластерні повтори, або CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats).

Між однаковими CRISPR розташовуються відрізняються один від одного фрагменти ДНК – спейсери. При попаданні вірусу в бактеріальну клітину він виявляється за допомогою спеціалізованих Cas-білків. Якщо фрагмент вірусу “записаний” у спейсерами CRISPR РНК, Cas-білки розрізають вірусну ДНК і знищують її, захищаючи клітину від інфекції.

У початку 2013 року вчені показали, що системи CRISPR / Cas можуть працювати не тільки в клітинах бактерій, але і в клітинах вищих організмів, а значить, CRISPR / Cas-системи дають можливість виправляти неправильні послідовності генів і таким чином лікувати спадкові захворювання людини.