Найгучніші справи в сфері інтелектуальної власності ч. 1

28 Листопада 2018

Поділитись

Конфліктів навколо того, кому належить ідея, зараз більш ніж достатньо. До сих пір цими конфліктами займалися господарські суди і Антимонопольний комітет, і справи, які потрапляли в їх поле зору, гідні того, щоб про них розповісти.

Сім мільйонів за етикетку

За етикетку «Діді Годорі»  АМКУ оштрафував компанію Kamyanka Global Wine більш ніж на 7 млн ​​грн – це найбільший штраф, накладений комітетом на виробника алкоголю в минулому році.

А другу історію – про фальшивий піратський напій – і зовсім можна назвати класикою жанру серед справ про недобросовісну конкуренцію. Це одна з найгучніших справ про інтелектуальну власність, в якій вже поставлено крапку.

Майже три роки тому АМКУ виніс рішення щодо ТОВ «Сімферопольський винно-коньячний завод». У 2014 році в АМКУ надійшла заява від міжнародної корпорації Diageo Scotland Limited. Їм не сподобалося, що в Дніпрі розливають у всіх сенсах піратський напій Captain Jack. Шотландців, чий оригінальний ром Captain Morgan продається в Україні з 1993 року, такий підхід шокував. Заявник присікався в основному до того, що по-англійськи Captain Jack називався ромом, а по-українськи – «напоєм алкогольним міцним« тростинний ».

У своєму рішенні АМКУ детально аналізував етикетки піратів Джеків, склад Блека і Голда. Ром – це продукт бродіння і перегонки соку цукрового очерету, який витримують в бочках, як і коньяк. У листопаді 2015 року ТОВ «Сімферопольський винно-коньячний завод» листом сповістило АМКУ про те, що ще в грудні 2014-го припинило випускати ром Captain Jack. У липні 2015 року комітету стало відомо, що замість нього тепер продається Black Jack , який теж називає себе по-англійськи «золотим ромом» і «чорним ромом». Таким чином, порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції (точніше, ст. 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції») не припинена. Згідно ст. 21 цього закону, таке порушення тягне за собою штраф у розмірі 5% виручки від реалізації товару за фінансовий рік перед тим, як був накладений штраф. У 2014 році ТОВ «Сімферопольський винно-коньячний завод» виручило за пірата Джека 422 млн грн. З огляду на всі обставини, Антимонопольний комітет постановив стягнути штраф в 14,5 млн грн і зобов’язати припинити називати ромом.

 

В наступній сатті буде  “Справа про рибу в банкі”…..

 

Інформація з джерела: racurs.ua