Скільки Білорусія заробила на продажу інтелектуальної власності?

12 Червня 2019

Поділитись

У минулому році Білорусь заробила на продажу інтелектуальної власності 65 мільйонів доларів. За словами керівника Держкомітету з науки і технологій Олександра Шумиліна, республіка є високотехнологічною країною, однак поки заробляє на інтелектуальній власності не так багато. Разом з тим він назвав зазначену цифру досить вражаючою, зазначивши, що за останню п’ятирічку вона практично потроїлася.

Глава комітету відзначив, що за 3 роки в Білорусії по галузевим, регіональним і державним науково-технічним програмам розроблено близько 2 тисяч нововведень, які вже отримали практичне застосування. З них 158 розробок – це нові машини, прилади, інструменти, обладнання. Крім того, розроблено 132 технологічних процеса, 25 видів речовин і матеріалів, 12 порід тварин і 63 сорти рослин. Створено 23 лікарських препарати.

За минулий рік експортні поставки наукомісткої високотехнологічної продукції досягли 14 мільярдів доларів. Експорт здійснювався в 149 держав. При цьому Олександр Шумилін підкреслив, що потенціал країни на порядок вище існуючих показників. Зараз в республіці працює близько 420 науково-дослідних організацій та 51 вищий навчальний заклад.