WIPO впровадила систему пошуку зображень на основі штучного інтелекту

5 Квітня 2019

Поділитись

Всесвітня організація інтелектуальної власності (далі – ВОІВ) почала використовувати нову технологію пошуку зображень на основі штучного інтелекту (далі – ІІ), яка дозволяє швидше і простіше знайти розпізнавальну здатність товарного знака на цільовому ринку.

Системи пошуку зображень попередніх поколінь встановлювали схожість зображень товарних знаків головним чином виходячи з форми. У новітньому додатку ВОІВ на основі ІІ ця технологія вдосконалена за рахунок використання методу глибокого навчання, покликаного виявити в рамках зображення поєднання так званих понять (наприклад, яблуко, орел, дерево, корона, автомобіль, зірка) з метою пошуку аналогічних знаків, які були зареєстровані раніше.

Нова технологія дозволяє сформувати  групу потенційно схожих знаків, що забезпечує більшу достовірність стратегічного планування з метою виведення бренду на нові ринки. Вона також знижує трудові витрати з точки зору зусиль експертів в сфері товарних знаків, патентних повірених та їх помічників, фахівців галузі та дослідників.

У новій технології пошуку ВОІВ на основі ІІ раціонально використовуються глибокі нейронні мережі і дані класифікації зображувальних елементів Мадридської системи міжнародної реєстрації знаків та великих відомств щодо товарних знаків.

Нова технологія на основі ІІ повністю інтегрована в алгоритм пошуку Глобальної бази даних по брендам ВОІВ і доступна всім користувачам абсолютно безкоштовно.

ВОІВ постійно вивчає нові технології, щоб гарантувати максимальну ефективність і високу якість глобальної системи. Нещодавно створена команда фахівців, що спеціалізуються на НДДКР, розробила ряд нових систем, включаючи систему пошуку товарних знаків на основі ІІ і програму нейронного машинного перекладу WIPO Translate для патентних документів.

У січні поточного року ВОІВ випустила першу доповідь з нової серії досліджень «Тенденції розвитку технологій», в якому проаналізовано дані патентних заявок і наукових публікацій з метою розуміння сучасних тенденцій в цій галузі. У доповіді дається визначення і оцінка інновацій в сфері ІІ з опорою на більш ніж 340 тис. патентних заявок, пов’язаних з даною технологією (більшість з яких опубліковані після 2013), і 1,6 млн наукових статей, опублікованих з моменту першої появи концепції ІІ в 50-х роках минулого століття.

Джерело: WIPO