Як відомий футболіст визнав недійсним торговий знак «NEYMAR»

20 Травня 2019

Поділитись

У грудні 2012 року Карлос Морейра, який проживає в Гімарайнш (Португалія), подав заявку в відомство інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) на реєстрацію слова «NEYMAR» в якості товарного знака ЄС щодо одягу, взуття та головних уборів. Знак був зареєстрований в квітні 2013 року.

У лютому 2016 року Неймар да Сілва Сантос Жуніор подав у EUIPO заяву про визнання недійсним цього знака по відношенню до всіх товарів, на які він поширюється. Заява про визнання недійсним було задоволено EUIPO. Морейра подав позов до Генерального суду ЄС на дане рішення EUIPO.

Своїм рішенням у справі T-795/17 «Carlos Moreira v EUIPO» Генеральний суд ЄС підтримав рішення EUIPO про те, що Морейра діяв недобросовісно, ​​коли подав заявку на реєстрацію знака «NEYMAR». Хоча Морейра визнав, що коли він подав заявку на реєстрацію знака, йому було відомо про існування футболіста Неймара, проте він не знав, що бразильський футболіст був висхідною зіркою в футболі, чий талант був визнаний на міжнародному рівні, і стверджує, що останній ще не був відомий в Європі.

Суд зазначає, що з рішення EUIPO очевидно, що докази, представлені в підтримку заяви про визнання недійсною реєстрації знака «NEYMAR», показали, що Неймар вже був відомий в Європі на відповідну дату, зокрема, завдяки його виступу за збірну Бразилії з футболу, і що його успіхи були широко висвітлені в період з 2009 по 2012 рік, особливо у Франції, Іспанії та Великобританії. Таким чином, пан Да Сільва Сантос Жуніор вже був визнаний багатообіцяючою футболістом, який привернув увагу провідних клубів Європи в зв’язку з майбутнім набором, за кілька років до його фактичного переходу в ФК Барселона в 2013 році.

Суд також підтверджує, що Морейра володів більш ніж невеликим знанням світу футболу, що підтверджується тим фактом, що він подав заявку на реєстрацію слова «IKER CASILLAS», знака, відповідного імені іншого відомого футбольного гравця, в той же день, коли домагався реєстрації знака «NEYMAR». Крім того, Суд зазначає, що Морейра також визнав, що він був обізнаний про світ футболу на той момент. У світлі цих міркувань і з урахуванням того факту, що знак, що складається з єдиного елемента «NEYMAR», точно відповідає імені, під яким пан Да Сільва Сантос Жуніор став відомий своїми футбольними виступами, було немислимо, що заявник не був проінформований про існування футболіста в той час, коли він подав заявку на реєстрацію знака «NEYMAR».

Морейра ж заперечував необхідність в реєстрації знака «NEYMAR» з єдиною метою використовувати популярність бразильського футболіста. Він стверджує, зокрема, що він вибрав ім’я «NEYMAR» тільки через фонетики слова, а не в якості посилання на футболіста. За словами Морейри, рішення вибрати слово «NEYMAR» було, таким чином, простим збігом і не було обумовлено свідомим бажанням використовувати ім’я відомого футболіста. Суд відкинув аргумент про те, що цей вибір був простим збігом, оскільки футболіст був уже добре відомий в світі футболу, в тому числі в Європі, і Морейра володів більш ніж невеликим знанням цього світу. Тому він не може прикидатися, що не знав, ким був пан Да Сільва Сантос Жуніор.

У зв’язку з цим Суд нагадує, що знак складається тільки з слова «NEYMAR», яке збігається з ім’ям бразильського футболіста, а Морейра не висунули переконливого аргументу, який спростовував висновок EUIPO про те, що для його заявки на реєстрацію оспорюваного знака не було ніяких пояснень, крім бажання «безкоштовно виїхати» на популярності футболіста.

Джерело: Я і Закон