ЄС починає антимонопольну експертизу ділових практик Broadcom

3 Липня 2019

Поділитись

Єврокомісією, виконавчим крилом ЄС і органом, що відповідає за проведення антимонопольних політик, оприлюднена інформація про початок розслідування діяльності корпорації Broadcom. Увага регуляторів звернено на дії Broadcom, спрямовані на збереження позиції домінуючого виробника мікросхем для модемів і телевізійних приставок. Напівпровідниковий гігант, який базується в Сан-Хосе (штат Каліфорнія), підозрюється в навмисному нанесенні збитку конкурентам за допомогою укладених з клієнтами обмежувальних контрактів на поставки.

За інформацією ЄС, Broadcom додавала вимоги ексклюзивності в свої угоди з сімома виробниками модемів і приставок. Компанію також підозрюють в наданні заохочень, таких як часткове повернення грошей (rebate), клієнтам, які купують більше її чіпів. В окремих випадках, як припускає ЄС, Broadcom могла встановлювати обмеження на мінімальний розмір угод, що укладаються і наполягати на включенні в транзакції декількох продуктів.

Розслідування не обмежується контрактами про постачання: ЄС також перевірить, чи не робила чи Broadcom дій, що ускладнюють використання її технологій та інтелектуальної власності в продукції інших фірм.

ЄС планує віддати наказ про негайне припинення виявленої протиправної ділової практики Broadcom ще до того як розслідування буде закінчено. Як вказує Wall Street Journal, останній раз європейські регулятори вдалися до таких заходів 18 років тому. Підставою для такого серйозного кроку є «непоправної шкоди», які можуть понести конкуренти Broadcom, якщо вони будуть чекати завершення розслідування, яке може затягнутися на багато років.

Федеральна комісія з торгівлі США (FTC) ініціювала антимонопольне розслідування відносно Broadcom ще на початку минулого року. Документи, отримані Broadcom в травні, вказують на те, що FTC може розширити масштаби розслідування, до сих пір обмежившись перевіркою умов кількох контрактів цієї компанії зі своїми клієнтами.