Єврокомісія наклала багатомільйонний штраф на Nike

29 Березня 2019

Поділитись

Європейська комісія прийняла рішення оштрафувати компанію Nike на € 12,5 мільйона. Причиною таких дій стала заборона мерчендайзингових фірмам проводити транскордонні продажу ліцензійної продукції в країнах Європейського економічного простору. Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії.

У червні 2017 року Єврокомісія почала розслідування щодо порушення ринкових правил ліцензування і поширення деяких товарів Nike, зокрема щодо обмеження транскордонної та онлайн-продажу ліцензійних мерчендайзингових товарів на загальному ринку ЄС. Єврокомісія прийшла до висновку, що така практика порушує правила конкуренції ЄС.

Відзначається, що категорії товарів, які містять назви клубів, але не мають фірмової позначки, підпадають під категорію ліцензійних мерчендайзингових товарів, щодо яких компанія діє як ліцензійна організація в контексті дотримання прав інтелектуальної власності.

Відповідно до політики компанії торгівля такими товарами в Європейському економічному просторі була обмежена. У європейській комісій вважають, що це є порушенням правил ринку, що негативно вплинуло на права європейських споживачів вільно купувати спортивні товари з символікою улюблених і відомих спортивних клубів.