Заборона “коньяку” і “шампанського”: Рада прийняла закон про назви продуктів

25 Вересня 2019

Поділитись

Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому законопроект про вдосконалення правового захисту географічних зазначень (GI) № 1065, який зокрема забороняє використовувати назви “шампанське” і “коньяк” для напоїв, що не вироблені у Франції. “За” відповідний закон проголосували 277 народних депутатів.

Ухвалення цього закону передбачене зобов’язаннями України в рамках євроінтеграції, а також міжнародним законодавством про захист інтелектуальної власності.

По всьому світу “шампанське”, яке виготовлене не в регіоні Шампань, називається просто ігристим вином, а нефранцузький “коньяк” – бренді. Також, наприклад, українські виробники сиру з 2023 року не зможуть використовувати найменування “фета”.

Географічне зазначення – це найменування, яке ідентифікує походження товару з певного регіону, його особливу якість, репутацію або інші характеристики, обумовлені головним чином географічним місцем походження. При цьому хоча б один з етапів виробництва такого товару має відбуватися на певній географічній території.

Існує три варіанти лейблів GI (geographical indications):

При цьому сама Україна хоче “застовпити” за собою 10 географічних назв продуктів. Однак поки неясно, скільки часу триватиме реєстрація GI в Україні. Зокрема, першими українськими продуктами із зареєстрованими в Україні GI будуть: