Збільшилася вартість реєстрації торгівельних марок і патентів

17 Червня 2019

Поділитись

Кабінет Міністрів України збільшив вартість реєстрації торговельних марок і патентів.
В Україні збільшили розмір зборів за реєстрацію об’єктів інтелектуальної власності – патентів, торговельних марок, авторських прав.

Реєстрація торгової марки (знака) тепер коштує 4000 грн замість 1000 грн. Ще по 4000 грн доведеться віддати за кожен додатковий клас, а за використання слова “Україна” в ТМ доведеться заплатити 24 000 грн.

Якщо подавати заяву в електронному вигляді, передбачена 20% знижка.

Також подорожчало володіння патентами. Якщо раніше збір за підтримання дійсності патенту починався від 300 грн і впирався в 3800 після п’ятнадцятого року, то тепер сума починається від 600 і доходить до 30400 грн на двадцять п’ятому році володіння патентом.

Але як і раніше, винахідники можуть платити лише малу частку – 10% для авторів винаходу або 20% для творців корисної моделі або промислового зразка.

Новий ставки вступають в силу через місяць після публікації постанови.

Ціни на реєстрацію ТМ в Україні були одні з найнижчих, і такими ж залишаться навіть після підвищення.

Національна реєстрація в інших країнах ще дорожче: в США електронна подача коштує 225 доларів, а паперова – 475 доларів. У деяких країнах СНД це обійдеться в 275 доларів.

“Обговорення підвищення цін велося вже більше року, і держава доводило це тим, що це вплине на поліпшення якості послуг. Зараз стандартний термін розгляду заявки на реєстрацію може доходити до 24 місяців, і, звичайно, це пов’язано з їх кількістю. Наприклад, тільки за травень було подано 3468 заявок на реєстрацію знаків для товарів і послуг “, – прокоментував юрист Максим Попов.

“Після підвищення всі чекають, що терміни стануть менше, адже і заявок буде менше, і держава повинна буде підвищити якість і швидкість їх розгляду. Також підвищення допоможе трохи знизити патентний тролінг і сквоттерів, які займають ТМ, щоб потім заробити на продажу”, – зазначив він.