Американські дослідники в протистоянні проти китайських крадіжок

11 Жовтня 2019

Поділитись

Оскільки США попередили союзників у всьому світі про те, що китайський технологічний гігант Huawei є загрозою безпеці, ФБР беззастережно висловлювало свою точку зору щодо університету Середнього Заходу.

У електронному листі до асоційованого віце-канцлера з досліджень в університеті Іллінойсу-Урбана-Шампейн агент хотів дізнатися, чи адміністратори вважають, що Huawei вкрав у школи будь-яку інтелектуальну власність.

Широта та інтенсивність кампанії з’являються в електронних листах Associated Press, отриманих за запитами записів до державних університетів у 50 штатах. Електронні листи підкреслюють стурбованість США, що університети, як рекрутери іноземних талантів та інкубатори передових досліджень, є особливо вразливими цілями.

Агенти читали лекції на семінарах, інформували адміністраторів на засіданнях у кампусах та роздавали памфлети із застереженнями про крадіжки комерційної таємниці. Протягом останніх 18 місяців вони запитували електронні листи двох дослідників університету Вашингтона, запитували в державному університеті Оклахоми, чи є вчені в певних областях, і шукали оновлень щодо “можливого нецільового використання” наукових фондів професором університету.

Вищі посадові особи ФБР заявили, що вони не заохочують школи стежити за дослідниками, а натомість вживати заходів для захисту досліджень та спостереження за підозрілою поведінкою. Вони вважають інструктажі життєво важливими, оскільки, за їхніми словами, університети, звикли підтримувати міжнародне середовище та умови співпраці, історично не були так уважними до безпеки, як повинні бути.

“Коли ми йдемо до університетів, те, що ми намагаємось зробити, це підкреслити ризик для них, не відмовляючи їх приймати вчених та студентів з такої країни, як Китай”, – заявив Джон Демерс, керівник управління національної безпеки Міністерства юстиції.

Ці зусилля відбуваються на тлі погіршення відносин між США та Китаєм, оскільки торгова війна, розпочата президентом Дональдом Трампом, сприяє бурхливості на фондовому ринку та побоюванню глобального економічного сповільнення. Американські чиновники давно звинувачують Китай у крадіжці комерційних таємниць у американських корпорацій для розвитку їх економіки, заяви Пекін заперечує.

“Ми екзистенційно розглядаємо Китай як нашу найбільшу загрозу з точки зору розвідки, і їм вдалося за останнє десятиліття викрасти нашу найкращу і найяскравішу технологію”, – сказав Вільям Еваніна, головний контррозвідувальник уряду США.

Тільки за останні два місяці досліднику Канзаського університету було доручено збирати федеральні грантові гроші, працюючи на повний робочий день у китайському університеті; китайський урядовий працівник був заарештований в рамках схеми шахрайства з візами, за якою Міністерство юстиції говорить, що спрямовано на набір талантів досліджень у США; і викладача університету в Техасі звинуватили у справі про комерційну таємницю, що стосувалася технології друкованої плати.

Найбільш сприятливий випадок цього року був зосереджений не на університеті, а на Huawei, звинуваченому в січні в крадіжці корпоративних комерційних таємниць та ухиленні від санкцій. Компанія заперечує порушення. Кілька університетів, включаючи Університет Іллінойсу, які отримали електронне повідомлення ФБР у лютому минулого року, почали розривати зв’язки з Huawei.

Університет штату Міннесота зробив те саме, адміністратор запевнив ФБР у електронному листі минулого травня, що питання, порушені листом найкращих практик, який агент пересилав “, безумовно, були на сьогодні деякими темами розмов (а іноді навіть дій) у наших залах. . “

Але досвід Міністерства юстиції не був ідеальним, що призводило до відмови від того, що проблеми завищені.

Федеральні прокурори в 2017 році зняли звинувачення проти професора університету Темпл.

ФБР каже, що спостерігається певний прогрес з боку університетів, при цьому один з офіційних осіб заявив, що школи надійніше звертають увагу дослідників на зовнішні джерела фінансування.

Демерс, чиновник Міністерства юстиції, сказав, що акцент робиться на тому, що шпигунські зусилля «настільки ж широко поширені, і забезпечені ресурсами, як і сьогодні».