Авторка «Капітошки» відсудила у інтернет-магазину 32 тисячі гривень

14 Січня 2019

Поділитись

Автор літературного твору і персонажа «Капітошка» Наталія Гузєєва відсудила у одного з продавців інтернет-супермаркету «Розетка» 32 тисячі гривень за порушення майнових авторських прав – використання слова «Капітошка» в назві своїх товарів.

Крапку в судовому розгляді, яка тягнулася майже три роки, в кінці грудня поставив Верховний суд.

У Серпень 2015 Наталія Гузєєва звернулася до суду з позовом до ТОВ «Торговий Дім« Медіатрейдінг »(третя особа – Державне агентство України з питань кіно) про стягнення компенсації за порушення авторського права. Позовна заява була мотивована тим, що письменниця є автором добре відомого в Україні літературного твору «Капітошка».

У позові Гузєєва вказувала, що оригінальна назва літературного твору й ім’я головного персонажа є самостійними об’єктами авторського права і підлягають правовій охороні відповідно до статті 9 Закону України «Про авторське право і суміжні права». Однак з інформації, розміщеної в мережі Інтернет, їй стало відомо, що ТОВ «ТД« Медіатрейдінг »незаконно використовувало оригінальну назву літературного твору «Капітошка» для маркування товарів.

Згідно з позовом, «ТД «Медіатрейдінг» продавало в мережі« Дитячий спортивний комплекс Babygrai Капітошка з бука», «Дитячий спортивний комплекс Babygrai Капітошка Фіолетовий», « Дитячий спортивний комплекс Babygrai Капітошка Рожевий», «Надувний батут Happy Hop Капітошка». Таким чином, заявниця порахувала, що неправомірними діями відповідач порушив її авторські права.

Рішенням Печерського районного суду Києва від 27 лютого 2017 року позов було задоволено: суд ухвалив стягнути ТОВ «ТД« Медіатрейдінг» на користь автора «Капітошки» компенсацію за порушення майнових авторських прав у розмірі 150 400 грн, судові витрати (1504 грн) і витрати на проведення експертизи (3 041,28 грн).

Однак продавцеві вдалося відігратися: рішенням Апеляційного суду Києва від 15 травня 2017 рішення суду першої інстанції змінено, і з продавця стягнуто на користь Гузеевой компенсацію за порушення майнових авторських прав в розмірі 32 000 грн та судовий збір в сумі 487 грн. В решті рішення місцевого суду залишено без змін.

Рішення апеляційної інстанції не сподобалося законному представнику письменниці, і він подав касаційну скаргу, проте Верховний Суд своєю постановою підтвердив рішення Апеляційного суду Києва.

Це не перший вдалий досвід захисту своїх прав Наталією Гузеевой – в листопаді минулого року ЗМІ повідомляли, що їй вдалося відсудити у одеських виробників хлібобулочної продукції півмільйона гривень за порушення авторського права при використанні назви і створеного нею персонажа мультфільму «Капітошка».

Джерело: http://goodnews.ua/