Бізнес вимагає від президента спрощення оподаткування та євроінтеграцію

19 Лютого 2020

Поділитись

13 лютого 2020 року відбулася робоча зустріч представників бізнесу з президентом України Володимиром Зеленським, в якій також взяли участь представники і від Європейської Бізнес Асоціації. В ході зустрічі обговорювалися питання, щодо яких необхідно прийняти рішення для стабільного бізнес-клімату в країні.

Про це повідомила прес-служба Європейської Бізнес Асоціації.

Йшлося про забезпечення макроекономічної стабільності, збереження незалежності НБУ та запуск доступного кредитування для мікробізнесу; запуск нової митниці та прийняті ініціативи для більш ефективної роботи (закон про уповноваженого економічного оператора та NCT), ініціювання непопулярних рішень, наприклад, щодо фіскалізації, демонополізації Укрспирту, старту роботи на ринку землі; про старт діджиталізації; діалог з бізнесом, в тому числі щодо індустріальних питань, приміром, про тютюнову індустрію.

Що потрібно для забезпечення ефективної роботи та розвитку бізнесу:

Мова йде про необхідність реформування судової та правоохоронної систем, забезпечення рівних правил гри в країні, боротьбу з контрабандою і фальсифікатом, захист прав інтелектуальної власності шляхом впровадження національного принципу вичерпання прав.

Спрощення податкового адміністрування, своєчасне відшкодування ПДВ і зниження навантаження на фонд оплати праці, позаяк деякі ініціативи, як законопроект №2758, викликають хвилю обурення з боку бізнесу.

Сприяння вирішенню різних питань екології через підтримку та ініціацію законопроектів, що стосуються поводження з відходами в широкому контексті, впровадження розширеної відповідальності виробника, введення Національного звіту про рівень викидів парникових газів.

Мова про імплементацію вимог маркування, підписання промислового безвізу, ухвалення закону про ветеринарну медицину, впровадження європейських стандартів безпеки продукції. У цьому контексті важливим є обрання керівника профільної структури, яка координує це питання – Держпродспоживслужби.

Ухвалення сучасного трудового законодавства, про що бізнес говорить вже кілька років, щоб зробити крок назустріч європейським умовам трудового законодавства.

Впровадження ринку землі шляхом прийняття закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Забезпечення подальшого розвитку енергетики, в тому числі, з альтернативних джерел енергії, шляхом досягнення компромісного рішення між владою і бізнесом щодо зеленого тарифу.

Бізнес вимагає поліпшити інфраструктуру, а саме стимулювати розвиток річок, портів і поліпшення рівня послуг Укрзалізниці шляхом прийняття законів про водний та залізничний види транспорту. Крім того, врегулювати питання дозволів для міжнародних автоперевезень, зокрема, в Польщу.

Розвиток cashless і paperless, прийняття законів про “хмарні послуги” та транскордонну передачу банківських / фінансових даних – щоб Україна інтегрувалася в міжнародне фінансове середовище.

Залучення інвесторів, не обмежуючись креативним брендингом України, ідеєю введення інвестиційних нянь і планами щодо створення нового Міністерства або посади в Уряді з інвестицій.