Експерти назвали торгівельну угоду США і Китаю не надто реалістичною

31 Січня 2020

Поділитись

Китай погодився визнавати безпеку деяких продуктів харчування з США, чого уникав багато років, зокрема, яловичини, курятини.
Підписана днями торгівельна угода між Китаєм і США є більше політичним документом, ніж економічним, тому деякі його положення навряд чи реалістичні. З цим погодилися учасники присвяченої цьому питанню дискусії в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

“З американської сторони це була чітко політична угода … Вона насправді не вирішує більшість основних системних питань в довгострокових китайсько-американських торгівельних відносинах”, – констатував Чад Боун, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона, який ознайомився з цією юридичною угодою об’ємом майже 90 сторінок.

“Найгучнішою” в документі є, за його словами, зобов’язання Китаю збільшити на 200 млрд доларів американський імпорт в найближчі 2 роки.

“Це дуже велика цифра … Але коли починаєш дивитися дані, то ця цифра виглядає неймовірно нереалістичною”, – сказав експерт.

Втім, додав він, це дає бонуси президенту США Дональду Трампу в його передвиборчій кампанії, незважаючи на те, якими насправді будуть переваги цієї угоди для його країни.

Новими елементами угоди є те, що стосується правил торгівлі, підкреслювалося в ході дискусії. Зокрема, посилюється акцент на захисті прав інтелектуальної власності, оскільки однією з основних проблем для американської сторони залишається “крадіжка інтелектуальної власності американських компаній, вимушена передача технології”. Китай на папері погодився поліпшити ситуацію, зокрема, шляхом внесення певних змін в національне законодавство, посилюючи захист бізнес-таємниць, переглядаючи питання ліцензування.

Також Китай погодився визнавати безпеку деяких продуктів харчування з США, чого уникав багато років, зокрема, яловичини, курятини.

Позитивом є те, що Китай погодився надати додатковий доступ до ринку фінансових послуг, галузі страхування, електронних платежів, банківського сектора.

“Є очевидний великий прогрес, але є і те, чого в угоді немає”, – підкреслив Боун. Зокрема, в документі нічого не сказано про субсидії державним підприємствам, там майже не йдеться про тарифи, які були введені під час торгової війни, отже, залишаються в силі мита на китайський імпорт, введені американською адміністрацією на загальну суму 360 млрд доларів, так само як і мита на 50% американського експорту в Китай, введені Пекіном, констатував експерт.

На думку директора Національного інституту економічних досліджень Китайського фонду реформ Фань Гана, наявність угоди “це краще, ніж нічого”. Вважає він, це дещо знижує проблему, пов’язану з невпевненістю, викликаної торговельною війною. З китайської сторони можна сподіватися на те, що протягом року-двох не буде нових штрафних тарифів на китайські товари.

Фань бачить дві основні проблеми в угоді. Перша – що угода не змінює торгову модель. Китаю «дозволили» закуповувати первинні товари, такі як соя, яловичина, природний газ, але це те, що можна купити і у країн, що розвиваються, сказав економіст. Він переконаний, що якщо Китай буде експортувати таку сировинну продукцію з США, то постраждають країни, що розвиваються, у яких КНР зараз закуповує цей асортимент.

У той же час США, як найбільш розвинене технологічне держава як і раніше не збирається продавати Китаю високотехнологічні продукти.