Експорт волоських горіхів і патентний троллінг: що спільного

10 Грудня 2018

Поділитись

Сприяння захисту прав інтелектуальної власності при здійсненні ЗЕД є одним із завдань, покладених на ДФС. Саме ДФС веде митний реєстр об’єктів інтелектуальної власності (торговельних марок, об’єктів авторського права, промислових зразків, корисних моделей і т.д.). Для цього вносить об’єкти права інтелектуальної власності до митного реєстру на підставі заяв правовласників і охоронних документів, виданих Мінекономрозвитку.

Сьогодні митний реєстр містить 10 діючих реєстрацій об’єктів права інтелектуальної власності – корисних моделей, що визначають спосіб упаковки волоського горіха  при транспортуванні. Очевидно, що ознаки формул цих корисних моделей (транспортування горіхів в мішках (полімерних, паперових або сітчастих, картонних коробах і т.п.)) не є новими і тривалий час є загальнодоступними в світі, що ставить під сумнів їх патентоспроможності. Але в даний час перераховані патенти діють, проте належать різним правовласникам і, згідно з чинним порядком, включені до митного реєстру, який ведеться ДФС. Формальні підстави для відмови ДФС в такій реєстрації відповідно до чинного законодавства відсутні.

При цьому питання відповідальності майнових прав на такі об’єкти права інтелектуальної власності як промислові зразки і корисні моделі, на сьогодні законодавчо не врегульовано. Права власника патенту адекватні його відповідальності.

На це звертає увагу ДФС щодо ситуації з митним оформленням волоських горіхів в зоні діяльності Одеської митниці.

Вирішити цю ситуацію покликаний схвалений Урядом законопроект про охорону прав на об’єкти інтелектуальної (промислової) власності.

Запропонована законопроектом модель охорони корисних моделей передбачає можливість швидко отримати патент на корисну модель; можливість швидкого припинення активності недобросовісних власників (так званих «тролінгових» патентів), а також – можливість визнання недійсними прав на корисну модель через звернення до Апеляційної палати при Мінекономрозвитку.

Так, щодо винаходів і корисних моделей – розширено перелік об’єктів і технологій, на які не поширюється правова охорона, що сприятиме обмеженню можливості зловживання при реєстрації винаходів і корисних моделей, які насправді ними не є.

Також законопроект передбачає можливість подачі заявок на реєстрацію патенту в електронній формі і надання можливості будь-якій особі оскаржити реєстрацію патенту протягом 6 місяців з моменту реєстрації.

Джерело: http://bit.ly/2SB4ahq