«Fack Ju Göhte» можуть зареєструвати як торгову марку: її образливість не доведена

10 Липня 2019

Поділитись

Рішення EUIPO про відмову в реєстрації «Fack Ju Göhte» має бути анульовано: образливий або вульгарний характер цього товарного знака не був доведений щодо певного соціального контексту в даний момент часу

У 2015 році компанія Constantin Film Produktion GmbH (Constantin Film) звернулася в Бюро інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) з метою зареєструвати позначення «Fack Ju Göhte» – назва успішного німецького фільму – в якості торгової марки ЄС для широкого спектра товарів і послуг. Скаргу було відхилено, оскільки це позначення вважалося таким, що суперечить «прийнятим принципам моралі». EUIPO порахувало, що вимова даного вираження співзвучно з англійським лайливим виразом, і, отже, це є вульгарною образою шановного письменника Йоганна Вольфганга фон Гете.

У 2017 році подали позов до Загального суду ЄС, вимагаючи скасування рішення EUIPO. У своєму рішенні Загальний суд ЄС відхилив скаргу, але компанія звернулася до Суду ЄС, посилаючись на помилки в тлумаченні і застосуванні Положення про товарні знаки ЄС, відповідно до якого європейські товарні знаки не повинні бути зареєстровані, якщо вони «суперечать державній політиці або прийнятим принципам моралі », а також порушують принципи рівного ставлення, правової визначеності та належного врядування.

У своїй думці у справі Case C-240/18 «Constantin Film Produktion GmbH v European Union Intellectual Property» генеральний адвокат Міхал Бобек пропонує, щоб Суд ЄС скасував рішення EUIPO, навіть якщо її захист не є основною метою товарних знаків, мета якої, по суті, полягає в тому, щоб гарантувати споживачам походження товарів або послуг.

Генеральний адвокат зазначає, що EUIPO повинна зіграти свою роль в захисті державної політики і загальноприйнятих принципів моралі, хоча це не є його основною роллю.

Загальний суд припустився помилки, не накладаючи санкції на нездатність з боку EUIPO належним чином пояснити відступ від своєї минулої практики прийняття рішень або вказати правдоподібну причину, по якій відносно заявки на знак «Fack Ju Göhte» потрібно було прийняти інше рішення в порівнянні з результатами, досягнутими в аналогічній справі, яке було доведено до відома EUIPO.

Аналогічна проблема постала і перед Верховним судом США, який заслухає аргументи у справі про свободу слова, ініційованому Лос-анджелеським дизайнером одягу Еріком Брунетті. Його заявка на реєстрацію торгової марки вуличної одягу «FUCT», яка звучить нецензурно, але пишеться інакше, була відхилена Відомством з патентів і товарних знаків США, оскільки бренд буде сприйматися як фонетичний еквівалент ненормативної лексики