GlobalFoundries направила патентні позови на TSMC

28 Серпня 2019

Поділитись

Базована в Санта-Клара (штат Каліфорнія) GlobalFoundries звинуватила свого найбільшого конкурента, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), в незаконному застосуванні 16 патентів на напівпровідникові технології. Вона подала не менше 25 позовів проти TSMC в США і Німеччині, в яких вимагає значного відшкодування понесеного збитку і заборони на імпорт процесорів тайванського контрактного виробника.

Задоволення цих вимог може мати далекосяжні наслідки для всієї напівпровідникової галузі, так як послугами TSMC користуються багато провідних технологічні компанії. Виготовлені на її виробничих потужностях мікросхеми, працюють в iPhone і iPad, в графічних прискорювачах Nvidia, в комутаторах  від Cisco Systems і в незліченній кількості інших продуктів.

Перспектива подібного порушення ланцюжків поставок дає CloudFoundries хороший аргумент в переговорах про отримання нею фінансових компенсацій за порушення інтелектуальної власності. У позовах компанія оцінює масштаби збитку, нанесеного в результаті незаконних продажів чіпів з її IP, десятками мільярдів доларів.

Фігурують в обвинуваченні 16 патентів охоплюють різні методи виготовлення напівпровідникових схем, в тому числі передову 7-нанометровій технології, яка тільки в цьому році була впроваджена в масове виробництво. Крім Samsung Electronics, TSMC – єдина, хто здатний налагодити широкомасштабний випуск чіпів з деталізацій 7 нм.

GlobalFoundries ще недавно сподівалася стати третьою в цьому списку, але в минулому році усунулася від конкуренції в 7-нм процесах, посилаючись в якості причини на непомірне зростання витрат на розробку такої технології.

«Протягом багатьох років, поки ми витрачали мільярди доларів на власні дослідження і розробки, TSMC незаконно пожинала плоди наших інвестицій, – заявив Грег Бартлетт (Gregg Bartlett), старший віце-президент GlobalFoundries за технологіями. – Вжиті заходи мають вирішальне значення для припинення незаконного використання Taiwan Semiconductor наших життєво важливих активів і для захисту американської та європейської виробничої бази ».