Китай двічі обійшов США за кількістю патентів

17 Грудня 2018

Поділитись

Світове лідерство Китаю залишається незмінним уже кілька років. За даними Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO), на Китай припадає приблизно 40% з 3,17 млн ​​патентних заявок, поданих у всьому світі в минулому році.

У США подано в 2017 році лише 607 тисяч заявок на патент. На третьому місці – Японія з 318 тис. заявок, на четвертому – Південна Корея – 200 тис заявок.

Втім, китайське патентування викликає ряд питань. За даними тієї ж WIPO, левова частка китайських патентних заявок була пов’язана з IT, а значна частина заявок в цій сфері – з патентуванням товарних знаків, які, строго кажучи, не є винаходами. При цьому кінцевий результат – кількість виданих патентів – невідомий.

Дещо раніше агентство Bloomberg провело дослідження спектра китайських патентних заявок, прийшовши до висновку, що близько 90% захищаються винаходів в дійсності не приносять користі. Попросту кажучи, в Піднебесній прийнято на всякий випадок патентувати всякий непотріб. Як показало дослідження агентства, до 91% від китайських патентообладателей відмовляється від патенту після закінчення перших п’яти років, коли його подальше підтримання починає коштувати помітних грошей.

Про це ми писали в попередній статті: Чому китайські компанії патентують все підряд?