На митниці будуть вилучати диски, футболки і алкоголь

27 Листопада 2019

Поділитись

У сучасному світі, в століття стрімкого поширення цифрових технологій, все гостріше стає питання захисту прав інтелектуальної власності. Причому ця проблема стосується кожної людини, що користується комп’ютером, смартфоном або планшетом. Адже на вашому девайсі легко, навіть без вашого наміру, може виявитися музична композиція, фільм або фотографія, отримана незаконним шляхом, з порушенням авторських прав. Та й безліч інших товарів можуть бути підробкою. У цивілізованих країнах держава активно бореться з контрафактною продукцією. Україна теж стала на цей шлях. Тепер за перевезення або пересилання через кордон контрафактного компакт-диска, футболки з логотипом відомого бренду або будь-якого іншого товару, що порушує право інтелектуальної власності, передбачено покарання.

«У разі припинення митного оформлення товару за підозрою в порушенні прав інтелектуальної власності він може бути знищений»
Днями президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності при переміщенні товарів через митний кордон України». Цей документ, який набирає чинності після його опублікування, спрямований на захист інтелектуальної власності при перетині кордонів держави. Документ визначає такі поняття, як контрафактні і піратські товари, а також товари, які підозрюють в порушенні прав інтелектуальної власності.

Крім цього, закон встановлює правила відмови в митному оформленні та регулює питання знищення партій контрафактної продукції, що пересилаються поштою. На думку авторів закону, він допоможе в боротьбі з контрафактом і прискорить процес оформлення товарів, а також буде позитивно впливати на розвиток торгівлі з зарубіжними партнерами.

«Згідно з новим законодавством, тепер більш чітко визначено, що таке контрафактні і піратські товари, а також товари, які підозрюють в порушенні прав власності,  – Зокрема, контрафактними товарами визнані:

* Товари, що є предметами порушення прав інтелектуальної власності на торговельну марку в Україні, на яких без дозволу міститься позначення, тотожне з охоронюваною в Україні торговельною маркою стосовно одного і того ж виду товарів, або яке схоже настільки, що його можна сплутати з цією торговою маркою;

* Товари, що є предметами порушення прав інтелектуальної власності на географічне зазначення в Україні, які містять назву або термін або описуються за допомогою назви або терміну, захищеного таким географічним зазначенням;

* Будь-яка упаковка, етикетка, наклейка, брошура, інструкція з експлуатації, гарантія або інший документ такого типу, навіть якщо вони подані окремо, які є предметами порушення прав інтелектуальної власності на торговельну марку або географічне зазначення, що містять позначення, назва або термін, тотожні з охороняється в Україні торговою маркою або географічним зазначенням, чи є схожими настільки, що їх можна сплутати з такою торговою маркою або географічним зазначенням, і які можуть іспользоватьс я щодо одного і того ж виду товарів, торгова марка якого охороняється в Україні “.