Найдорожчі винаходи українців

1 Квітня 2019

Поділитись

Компанія Innolytics Group спільно з Aequo склала список найдорожчих патентів в Україні. Переважно це патенти компаній, причому іноземних, однак є серед них і незалежні українці, які володіють патентами на мільйони доларів.

Особливість українського ринку патентів

Якщо порівнювати український і західний ринки патентів, то між ними помітна велика різниця. Справа навіть не в тому, що вартість найдорожчих патентів в США в 12-13 разів вище, ніж найдорожчих українських – а в самій структурі цих ринків. Практично 100% власників найдорожчих патентів в США – компанії. В Європі тільки 1% припадає на університети. В Україні зовсім інша історія:

Юристи припускають, що власники бізнесу бояться рейдерства компаній, до яких буде прив’язана їх інтелектуальна власність, тому реєструють патенти на себе.

Кому належать найдорожчі патенти в Україні

Найдорожчі патенти, вперше зареєстровані в Україні, належать іноземним компаніям. Наприклад, патентом на гербіцидний засіб, вартістю в $ 22,7 млн в Україні володіє Bayer. Також кілька патентів з пріоритетною українською реєстрацією є у таких техногігантів, як Qualcomm і Google. Всього в Україні зареєстровано 94 корпоративних патентів, найдорожчий з яких коштує майже $ 43 млн.

Приватні особи з найдорожчими патентами в Україні

Джерело: Аin.ua