Парламент ЄС остаточно ухвалив «Директиву про авторські права»

27 Березня 2019

Поділитись

Директива може назавжди змінити європейський інтернет, обмеживши його свободу.

Що передбачає Директива

«Директива про авторські права» – документ, яким Євросоюз планує регулювати дотримання авторських прав в  інтернеті. Робота над ним розпочалася в 2016 році з метою захисту прав преси та творців контенту в мережі.

Найбільше критики та обговорень викликали статті №11 та №13 Директиви (статті №15 та №17 відповідно до нової версії документа):

Стаття №11. Цю норму назвали «податком на посилання”. Стаття 11 зобов’яже пошуковики і новинні агрегатори купувати ліцензії у видавців, за публікацію їх посилань. До кінця не зрозуміло, на кого конкретно буде поширюватися норма, але під її дію точно потраплять Facebook, Google та інші великі платформи. Це може привести, наприклад, до закриття сервісу Google News в Європі.

Стаття №13. Правило націлене на платформи, де контент створюють самі користувачі. Під нього підпадають Facebook, YouTube, Reddit і інші сервіси. В Євросоюзі вважають, що платформи відповідальні за те, що їх користувачі порушують авторські права. Тому такі сервіси мають, по-перше, отримувати ліцензії, а по-друге, перешкоджати поширенню контенту з копірайтом. В Директиві не вказано конкретно, як платформи повинні слідувати другий нормі, але швидше за все популярним сайтам доведеться створити «фільтр завантажень» – систему, яка буде модерувати завантаження контент на сайт і видаляти той, що порушує авторські права.

Що кажуть прихильники Директиви

Євросоюз виділяє кілька причин для впровадження подібних правил:захистити пресу; зменшити розрив між винагородами, які отримують автори контенту, і доходами IT-компаній; поліпшити взаємодію між онлайн-платформами і правовласниками.
Директиву, в основному, підтримують правовласники – ЗМІ, музиканти, лейбли і кіностудії. Вони стверджують, що документ викорінить практику, коли міжнародні компанії завантажують контент на свої сайти і не платять за нього.

Що кажуть противники нових правил

Критики директиви вважають, що Директива створить цензуру в європейському інтернеті. Експерти кажуть, що людям буде складніше ділитися контентом між собою, а платформи з призначеним для користувача контентом сильно зміняться – і це в тому числі вплине на меми. Нові правила вдарять і по стартапам, так як вони не зможуть створити системи по фільтрації матеріалів.

Серед противників документа – IT-гіганти, інтернет-організації та активісти. У Google відзначили, що Директива «зашкодить цифровій та креативній економікі Європи».

Джерело: bbc.com