План по боротьбі з порушеннями в сфері інтелектуальної власності

31 Жовтня 2018

Поділитись

У жовтні Європейським Союзом був затверджений План по боротьбі з порушеннями прав інтелектуальної власності на 2018-2022 роки. Про це йдеться в повідомленні на сайті Ради. 

План має на чотири стратегічні цілі: ефективне митне дотримання прав інтелектуальної власності, розробка нових підходів у протидії торгівлі товарами, такими, що порушують зазначені права, боротьба з торгівлею товарами, такими, що порушують права інтелектуальної власності з міжнародної ланцюжку поставок і зміцнення співпраці з Європейською Наглядовою Радою щодо порушення прав інтелектуальної власності.

По факту це план дій для митних органів Євросоюзу. При цьому до весни 2019 року Європейська Комісія повинна імплементувати новий план, тобто розробити чіткий порядок і процедури роботи митних органів Євросоюзу в частині запобігання та боротьби з порушеннями прав інтелектуальної власності.

Що новий план означатиме для України? Беручи до уваги той факт, що в минулому році Євросоюз вже висловив незадоволеність реформами України в сфері захисту прав інтелектуальної власності, можна очікувати, що поставки товарів з України або в Україну  через Євросоюз будуть піддаватися більш ретельних перевірок.

Більш того, з огляду на те, що Україна так і не були прийняті більшість законопроектів, які Україна взяла на себе зобов’язання прийняти відповідно до умов зони вільної торгівлі і які були підготовлені в 2015 році експертами Євросоюзу спільно з Україною, Євросоюз може дуже жорстко порушити питання про прийняття даних законопроектів з метою ефективної боротьби з порушеннями прав інтелектуальної власності. Також можна припускати, що Євросоюз з часом може вимагати від України посилити відповідальність за порушення прав інтелектуальної власності.

У зв’язку з прийнятим новим планом можна очікувати, що так званий паралельний імпорт товарів буде також піддаватися особливому контролю, тобто якщо будуть ввозитися / вивозитися товари, щодо яких є ймовірність, що вони порушують права інтелектуальної власності третіх осіб, митні органи напевно будуть запитувати підтвердження законного придбання таких товарів на території Євросоюзу або за його межами.

Джерело: http://bit.ly/2EUmbW0