Порушення прав на об’єкти інтелектуальної власності на ринку ЗЗР

15 Травня 2019

Поділитись

Основне порушення в сфері прав на об’єкти інтелектуальної власності на ринку ЗЗР – це порушення патентів на діючі речовини.

На вітчизняному ринку є підприємці, які на свій страх і ризик ввозять з Китаю, Індії діючі речовини, в Україні виробляють з них ЗЗР і продають за цінами в два рази нижче ринкових.

Боротися з« чорними хіміками »складно, тому що у них не дуже великі обсяги виробництва ЗЗР, і знайти їх дуже складно. Хоча в цілому, за різними оцінками, контрафактна продукція займає 20-40% ринку ЗЗР України. У дрібній фасовці для приватного сектора частка підробок становить 70%.

Співробітники великих компаній проводять контрольні закупівлі ЗЗР, і, якщо діюча речовина або препарат знаходиться під патентним захистом, компанія-розробник через суд вимагає припинити реалізацію такого продукту.

Як сказала керівник юридичного департаменту Bayer, їх компанія має досвід проведення моніторингу ринку ЗЗР шляхом виявлення вогнищ розповсюдження контрафактної продукції (моніторингу ключових точок продажів), контрольних закупівель, проведення експертизи, вручення попереджувальних листів (warning letters).

У компанії ALFA Smart Agro відзначили, що для них основним завданням є пошук нових ефективних комбінацій постпатентних діючих речовин і вдосконалення формуляцій для підвищення ефективності продуктів.

За словами директора з маркетингу ALFA Smart Agro, якщо основні виробники та імпортери ЗЗР більш-менш звикли до дотримання патентів на діючі речовини компаній-оригінаторів і перевіряють патентну чистоту перед реєстрацією, то в питаннях інтелектуальної власності на комбіновані продукти існує дуже багато порушень.

Часто учасники ринку вважають, що якщо діюча речовина вже вийшла з-під патенту, то кожен може робити все, що хоче. Але якщо компанія хоче вивести на ринок композицію з певних речовин, обов’язково необхідно перевірити, чи не захищені патентами інших компаній такі композиції.

Джерело: Latifundist