Смак сиру не може бути захищений авторським правом

16 Листопада 2018

Поділитись

Європейський Cуд завдав удару по харчовій промисловості, відхиливши спробу голландського виробника сиру захистити авторські права на свою продукцію. Суд вказав, що смак харчового продукту не підходить для захисту авторським правом.

Як випливає з судових матеріалів, в 2011 році компанія Levola отримала в Нідерландах права на об’єкт інтелектуальної власності щодо сирного соусу з зеленню Heksenkaas. До складу об’єкта охорони були включені рецепт, метод приготування та смакові характеристики продукту. У 2013 році обсяг продажів соусу в Голландії склав 4 мільйони упаковок.

У свою чергу, з 2014 року компанія Smilde виробляла свій продукт Witte Wievenkaas для мережі супермаркетів Aldi. Levola подала до Smilde позов, звинувативши останню в порушенні своїх виняткових прав на смак соусу власного виготовлення.

Розбирає справу регіональний Апеляційний Суд в Нідерландах звернувся до Суду ЄС з низкою запитань, що стосуються меж охорони об’єктів інтелектуальної власності щодо смаку харчових продуктів.

У жовтні 2018 року свою думку з відповідного питання представив Генеральний адвокат Суду ЄС. Розглянувши відповідні положення законодавства Європейського Союзу, він дійшов до висновку, що смак харчових продуктів не підлягає охороні, оскільки не є «твором» в сенсі Директиви ЄС про узгодження деяких аспектів авторського права і суміжних прав в інформаційному суспільстві.

На думку суддів, на відміну від літературної, мальовничій, кінематографічної або музичної роботи, смак харчового продукту не може бути ідентифікований з точністю і об’єктивністю. Крім того, смак залежить від людини, дегустуючої продукт, її віку, переваги в харчуванні і контексту, в якому споживається їжа.

Джерело: http://bit.ly/2qMOHPz