Смарт-контракти – 5 варіантів ефективного використання

6 Травня 2019

Поділитись

Не так давно за мірками людства з’явився інтернет. А  буквально вчора з’явилися криптовалюти і пов’язані з ними технології. Найбільшу користь у взаємодію людини і суспільства внесли смарт-контракти.

У цій статті ми детально розглянемо 5 варіантів ефективного використання  в реальному житті:

  1. Страхування. Основна проблема зі страховим полісом – це час, необхідний для обробки вимог, які виставив клієнт після страхового випадку. Записуючи страхові поліси в розумний контракт, вся ручна робота стає непотрібною. Всі параметри записуються в блокчейн, а значить страхова вимога обробляється без втручання людини – комп’ютером. В автомобільній тематиці економію оцінили мінімум в 20 млдр. доларів щорічно і тільки в США.

  1. Авторське право та інтелектуальна власність. Художники і дизайнери, і не тільки вони, часто позбавляються своїх гонорарів через піратство. Але сьогодні права власності можуть бути записані на блокчейне, і всякий раз, коли хто-небудь використовує твір художника, розумний контракт гарантує, що буде здійснений платіж на рахунок власника авторських прав.

  1. Звіти в податкову. Якщо держава визнає смарт-контракти, вона зможе значно спростити збір податків. Автоматизація сплати мит і зборів може перешкодити людям і юридичним особам вчинити злочин – ухилятися від сплати або змінювати терміни оплати. Це забезпечить прозорість. Першою країною в цьому списку стане Мальта і її податкові органи.

  1. Нерухомість і права власності на землю. Smart-контракти можуть полегшити покупку нової квартири або іншої нерухомості. Централізований реєстр зможе запобігти шахрайству, прозорість транзакцій і підвищити довіру. Це дуже актуально для покупки в інших країнах, щоб уникнути тижнів / місяців переговорів, величезної купи документів і бюрократії.

  1. Банківські та фінансові компанії. Інтелектуальні контракти є частиною технології блокчейна і використовуються для більш швидкої передачі криптовалют. Чому б не використати це для реальних грошей? Це економія витрат, яка призводить до зниження цін на всі послуги для кінцевого користувача.