Українські канали повинні звітувати про використання авторських прав у новому форматі

17 Квітня 2019

Поділитись

На останньому засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення заступник голови -Уляна Фещук повідомила, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі оприлюднило старт конкурсу для визначення акредитованих організацій колективного управління.

Відповідно до статті 59 частини 3 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» телерадіоорганізації зобов’язані щорічно, до 31 березня, подавати до центрального органу виконавчої влади звіт за попередній рік діяльності про використання об’єктів авторського і суміжного права. Але в листі Мінекономіки від 2 квітня вказана нова форма таблиці, яку тепер мовники повинні заповнити до 26 квітня, – пояснила Фещук.- Ми самі не контролюємо ситуацію в цій сфері, тому розмістимо лист міністерства на сайті. Скажу тільки, що інформації буде дуже багато. І я не знаю, чи встигнуть мовники підготувати її. Свого часу, здаючи цей звіт, ми витрачали приблизно півпачки паперу в місяць», – додала Фещук, маючи на увазі час своєї роботи в українській міжнародній мультимедійній групі.

Імовірність, що не всі телерадіоорганізації встигнуть підготувати документи в термін, дійсно висока (а це загрожує штрафами). Але, сподіваюся, новий формат поліпшить непросту ситуацію з роялті та дотриманням авторських прав. Особливо, коли регулятор – Українське агентство з авторських і суміжних прав (УААСП) – знаходиться в процесі роздержавлення.