Вчені просять визнати штучний інтелект автором двох патентів

7 Серпня 2019

Поділитись

Вчені з Університету Суррея (Велика Британія) і розробник системи Dabus AI просять визнати штучний інтелект автором двох патентів. Заявки з таким проханням вони вже направили до відповідних відомств Великобританії, Європи і США.

Вчені наполягають, що штучний інтелект розробив оригінальні ідеї для створення контейнера для їжі і сигнальну лампу, яка блимає в ритмі, який неможливо ігнорувати.

Патентні відомства вважають, що будь-які інновації можна приписувати тільки людям – мовляв, в іншому випадку в сфері патентів й інтелектуальної власності можуть виникнути серйозні юридичні труднощі.

Вчені ж переконані, що такий підхід є «застарілим».

Штучний інтелект, про який йде мова, називається Dabus AI. Його ключова відмінність від аналогів полягає в тому, що він був розроблений не для того, щоб вирішувати конкретні проблеми, а саме щоб створювати і розвивати нові ідеї.

Перший патент, автором якого просять визнати Dabus AI, – контейнер для їжі. За словами вчених, штучний інтелект розробив незвичайну форму такої судини, яка дозволяє компактно складати відразу кілька контейнерів. Передбачається, що таким чином контейнери буде простіше транспортувати.

У другому патенті йдеться про сигнальну лампу, яка блимає в ритмі, що імітує патерни нейронної активності під час генерування людиною нових ідей. Такий ритм особливий, зокрема, тим, що його неможливо проігнорувати, пояснюють дослідники.

Професор права Раян Еботт каже: «Сьогодні штучний інтелект вже пише книги і вміє фотографувати – але якщо немає того, кого ми традиційно вважаємо автором роботи, ми не можемо отримати ніякого захисту цієї роботи з точки зору авторського права».

«Якщо штучний інтелект дійсно стане інструментом для створення винаходів, то вся сучасна система інтелектуальної власності просто виявиться непрацездатною», – додає він.

На думку професора, штучний інтелект, а також його розробники, мають право бути визнаними авторами патентів. Разом з тим спікер Європейського патентного офісу каже, що зараз це неможливо.

«Це загальноприйнята річ – винахідником може бути тільки людина. Нинішній стан технологічного розвитку говорить про те, що в найближчому майбутньому штучний інтелект буде лише знаряддям в руках людини-винахідника », – пояснює вона.