Використання “Дарницею” позначення “Корвалол”

21 Лютого 2020

Поділитись

Використання торгової марки “Корвалол”, власником якої є АТ “Фармак”, в складі торгової марки “Корвалол-Дарниця” та реєстрація останньої ЗАТ “Фармацевтична фірма” Дарниця “не є правомірним.

Про це повідомила Олена Штефан, доктор юридичних наук, коментуючи висновки проведеного наукового аналізу.

“Це незаконно, оскільки Закон України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” містить пряму заборону реєструвати як знаки позначення, які є тотожними або схожі настільки, що їх можна сплутати зі знаками, зареєстрованими або заявленими на реєстрацію в Україні на ім’я іншої особи для таких же або споріднених з ними товарів і послуг”, – пояснила Олена Штефан.

За її словами, оскільки торговельні марки “Корвалол” і “Корвалол Corvalolum” визнані добре відомими на ім’я АТ “Фармак”, то це вказує на те, що лікарський засіб з торговельною назвою “Корвалол” асоціюється у споживачів і суб’єктів господарювання з конкретним виробником (АТ “Фармак”) на фармацевтичному ринку, що має хорошу репутацію і високу якість.

“Позначення “Корвалол-Дарниця”, яке не відповідає кольорам “Корвалол” і “Корвалол Corvalolum” окремим елементом “Дарниця”, в цілому не робить знак відмінним, і тому є підстави вважати, що таке використання можливе було б тільки з дозволу власника знаків “Корвалол” і “Корвалол Corvalolum”. Оскільки такий дозвіл відсутній, використання є неправомірним”, – зазначила Штефан.

Доктор юридичних наук підкреслила, що, виходячи зі змісту положень Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції” та Паризької конвенції про охорону промислової власності, дії ЗАТ “Фармацевтична фірма “Дарницч” з використання позначення “Корвалол-Дарниця” необхідно кваліфікувати як несумлінну конкуренцію.

“Оскільки використовуючи такий недобросовісний метод конкуренції, як порушення прав на використання торгової марки, компанія тим самим отримує неправомірні конкурентні переваги перед іншим виробником подібного продукту – АТ “Фармак”, використовуючи його ділову репутацію, яка створювалася протягом десятиліть”, – повідомила Штефан.

У своїх висновках науковий експерт також нагадала, що знак для товарів і послуг “Корвалол” був визнаний добре відомим з 01.01.1993 р по відношенню до компанії “Фармак” рішенням Апеляційної палати Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України від 29.12.2004 р. Знак для товарів і послуг “Корвалол Corvalolum” був визнаний добре відомим з 01.12.2002 р щодо компанії “Фармак” рішенням Апеляційної палати Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 20.06.2017 року. Таким чином АТ “Фармак” має значний пріоритет у використанні знака в порівнянні з ЗАТ “Фармацевтична фірма “Дарниця”. У країнах ЄС – Франції, Швейцарії, Німеччини – такі дії кваліфікуються як паразитування або паразитна конкуренція.