Як перейти на легальний електронний контент і скільки це коштує

26 Жовтня 2018

Поділитись

Українці — одні з найактивніших користувачів піратських сайтів. За даними звіту MUSO за 2017 рік, Україна посіла друге місце за кількістю відвідувань піратських сайтів на користувача. Всього у рейтингу брали участь 127 країн. На першому місці опинилася Грузія, слідом за Україною йдуть Білорусь, Литва і Латвія.

Навіщо платити, якщо можна завантажити безкоштовно?

Це чесно. Пісня, фільм або книга — це продукти, які створюють люди. Їхні сили, час і ресурси коштують грошей. Американський репер Емінем сказав про піратство: «Якщо я вкладаю душу і весь свій час в музику, то розраховую на винагороду. Можеш собі дозволити комп’ютер, знайдеш і 16 доларів на мій СD».

Це відносно недорого. Людина, яка читає книги Bookmate, дивиться серіали на Netflix і слухає музику на Apple Music, витратить на місяць близько 500 грн. Разовий похід у кіно та покупка однієї-двох паперових книг коштуватимуть дорожче.

Це зручно (але не завжди). У випадку з музикою не потрібно нічого шукати, завантажувати та розкладати по папках — стримінгові сервіси вже зробили це за вас. З книжковими сервісами те ж саме: знайти в інтернеті повну безкоштовну версію твору в потрібному форматі не так просто. А от з кіно все трохи складніше — далеко не скрізь є потрібний фільм.

Добре, де слухати музику?

В Apple Music три види місячної підписки:

— індивідуальна за $9,99 (≈251 грн).

— сімейна за $14,99 (≈391 грн).

— студентська за $4,99 (≈112 грн).

Spotify офіційно в Україні не представлений. Деякі користувачі обходять обмеження з допомогою VPN, «вдаючи» з себе жителів інших країн. Їх можна зрозуміти: такого просунутого алгоритму рекомендацій, як у Spotify, немає більше ні в кого. Перші 30 днів користування — безкоштовні, надалі доведеться викладати $9,99 (≈235 грн) в місяць.

Google Play Music доступний за 59 грн в місяць. За ці гроші — 40 млн треків без реклами та можливість додавати до 50 тис. треків з особистої фонотеки. Перші три місяці безкоштовні.

У Deezer ціна передплати коливається від €3,99 (≈91 грн) до €7,99 (≈213 грн) в місяць. Натомість французький сервіс пропонує 53 млн треків і 100 млн плейлистів.

У Soundcloud не тільки слухають чужу музику, але й завантажують свою. Сервіс безкоштовний, але за додаткові функції доведеться доплатити. Мінімальна ціна передплати — €7 (≈212 грн), максимальна — €11 (≈335 грн) в місяць.

Що з електронними книгами?

Електронні книги можна купувати окремо або читати за передплатою. Останній варіант дешевший і зручніший — за фіксовану суму ви отримуєте доступ до всієї бібліотеки.

Місячна підписка Bookmate обійдеться 179 грн, але перші три місяці доступні за 49 грн.

З англомовних сервісів підписку пропонують Scribd — за $8,99 (≈210 грн) і Amazon за $9,99 (≈236 грн).

Літрес — книжковий онлайн-магазин з великим вибором (831 тис. ліцензійних книг). Серйозна бібліотека і у найбільшого українського інтернет-магазину Yakaboo.

Володарі пристроїв Apple можуть читати книги в iBooks, де є як платні, так і безкоштовні книги. За цим же принципом працює і Google Play Books для користувачів Android.

Електронні книги можна купувати і безпосередньо у видавництв. «Наш формат» пропонує художню, ділову та дитячу літературу, історичні твори й публіцистику. «КСД» — художню, прикладну та дитячю літературу. У «ВСЛ» безліч книг для дітей і підлітків, художня проза, книги з мистецтва і літератури, бізнесу та саморозвитку. «Абабагаламага» спеціалізується на дитячій літературі.

З пошуком популярних творів проблем не виникає. Наприклад, роман Сергія Жадана «Інтернат» з шорт-листа «Книги року BBC — 2017» є на всіх вищеперелічених сервісах, крім Scribd. А ось кращу книгу за версією тієї ж премії — «Земля загублених» Катерини Калитко можна купити тільки на сайті видавництва «ВСЛ».

З класикою все набагато простіше. Через 70 років після смерті автора твір стає надбанням громадськості. Тому скачувати такі книги абсолютно законно.

Як справи з аудіокнигами?

Шведський Storytel — це тисячі творів російською мовою у професійному озвученні за ціною 449 руб. (≈182 грн) на місяць. Аудіопередплата є і в Bookmate — 223 грн за місяць користування.

Вибір аудіокниг українською дуже обмежений: на Bookmate вдалося знайти лише дитячі казки й поеми Лесі Українки.

Аудіокниги англійською є на Аudible — власному сервісі Amazon. Місячна передплата обійдеться в $14,95 (≈367 грн). Англомовні твори можна також пошукати на LibriVox, Downpour, OverDrive.

Де дивитися фільми і серіали?

Українські онлайн-кінотеатри працюють за принципом «все і відразу». Крім фільмів, серіалів і мультфільмів, тут можна дивитися телеканали, а на Oll.tv і Divan.tv — слухати радіо.

У бібліотеці Oll.tv — 150 каналів, понад 15 тис. фільмів і серіалів, включаючи проекти HBO, FOX, Showtime, CBS, Starz, Sony Pictures, 15 дитячих каналів і близько 8 000 годин мультфільмів, а також 100 радіостанцій. Вартість передплати — від 29 до 59 грн в місяць.

Divan.tv надає доступ до більш ніж 10 тис. фільмів і 135 ТБ-каналів. Окремі фільми доступні безкоштовно, але з рекламою. Мінімальна ціна передплати — 49 грн, максимальна — 299 грн в місяць.

Megogo називає себе «найбільшим у Східній Європі відеосервісом для перегляду онлайн-відео й ТБ». У його каталозі понад 10 тис. фільмів і 135 каналів. Вартість передплати — від 47 до 197 грн на місяць.

Окремі фільми можна придбати в iTunes і Google Play Movies.

За ексклюзивний контент Netflix доведеться заплатити від €7,99 (≈212 грн) до €11,99 (≈333 грн). Крім фільмів і серіалів, користувач отримує рекомендації сервісу, що ґрунтуються на його особистих перевагах.

Сервіс «Кіно легально» вміє шукати фільми в базах легальних онлайн-кінотеатрів.

А для подкастів щось є?

Звичайно. По-перше, iTunes — тут вони безкоштовні. Подкасти взагалі рідко бувають платними, а їхні теми найрізноманітніші.

Якщо з англійською все погано (до речі, подкасти допомагають її поліпшити), цікавих варіантів українською чимало.

Шукати подкасти можна і на «Подкастере», тут вони розбиті за темами.

Слухати подкасти найзручніше через спеціальні програми. Найпопулярніші з них: Overcast, Castbox, Pocket Casts.

Джерело: http://bit.ly/2z28TRf