Як по-новому захищатимуть авторські права в ЄС

14 Грудня 2018

Поділитись

Онлайн-платформи можуть зобов’язати платити гроші за публікації новин різних видавництв.

На початку вересня Європейський парламент затвердив проект директиви про зміни в сфері захисту авторського права. Директива поки що не вступила в силу, адже потрібно, щоб ці зміни підтримав Європейська Рада і Єврокомісія, а вже після цього пройде остаточне голосування в Європарламенті.

Після цього держави-члени ЄС будуть впроваджувати нововведення Директиви. Однак, Директива не має прямої дії і має бути реалізована в рамках національного законодавства через внесення змін до національних законів окремих країн.
Незважаючи на те що директива поки далека від впровадження, до неї вже з’явилася маса питань, особливо за двома статтями – 11 і 13. Так, 11 стаття передбачає, що онлайн-платформи будуть платити гроші новинним організаціям за те, що будуть використовувати посилання на їх матеріали.

“Стаття 11 передбачає, щоб сайти – агрегатори новин, такі як, наприклад, Google News, платили видавцям за використання фрагментів своїх статей на своїх платформах. Публікації в пресі” можуть отримати справедливе і пропорційне винагороду за цифрове використання своїх публікацій в пресі постачальниками послуг інформаційного суспільства “, – йдеться в Директиві.

А в 13 статті мова йде про посилення правил модерації контенту. Від великих платформ будуть вимагати самостійного контролю контенту, який завантажується користувачам, на предмет порушення авторського права.

Існують побоювання, що стаття 13 суперечить Директиві ЄС про електронну торгівлю, яка використовує інший підхід до відповідальності ISSP (Information Systems Security Partners) за послуги хостингу, які зберігають інформацію, надану користувачами. Відповідно до статті 13 платформи для обміну інформацією, такі, як наприклад YouTube, фактично стають відповідальними за порушення авторських прав, вчинені їх користувачами. Цей обов’язок стосується як цілісним творам, так і до їх фрагментами, в яких відображається тільки невелика частина тексту видавця новин.

Тобто фактично, великі технічні компанії і сервіси, наприклад, такі, як Pinterest, Twitter, YouTube і т.д. можуть стати винними в тому, що їх користувачі порушують авторські права. Зараз, згідно з чинним законодавством, такі платформи не несуть відповідальність за порушення авторських прав, хоч і можуть видалити такий контент після прохання правовласника.
Природно, у таких голосні правок з’явилися як прихильники, так і противники.
Прихильники вірять у відновлення балансу сил між музикантами, артистами, кінематографістами і видавцями новин з одного боку і Big Tech (Alphabet Inc., Apple Inc., Facebook і Amazon, або також скорочено – GAFA (велика четвірка технічних компаній) – з іншого.

Противники поправок, а це в основному веб-сайти й інтернет-представництва, стверджують, що закон ознаменує кінець культури “мема” і контенту, створеного користувачами.
Публікація інформації на некомерційній онлайн-енциклопедії, наприклад, Вікіпедії або програмних платформах з відкритим вихідним кодом, таких як GitHub, автоматично буде виключена з вимоги дотримання правил авторського права.
Також з’явилася інформація про те, що Україна стала однією з найбільш “піратських” країн.

Джерело: segodnya.ua