Угода між Qualcomm і Apple,

8 Травня 2019

Поділитись

Мирова угода між Qualcomm і Apple, яка була досягнута в рамках врегулювання патентних суперечок між компаніями, досить дорого обійшлося виробникові iPhone. Генеральний директор Qualcomm Стів Молленкопф в інтерв’ю The Wall Street Journal розповів, що Apple доведеться виплатити від 4,5 млрд. До 4,7 млрд. доларів в якості компенсації.

Глава Qualcomm підкреслює, що лише на подібних умовах вдалося піти назустріч Apple і завершити багаторічне протистояння. Зрозуміло, подібна виплата буде разовою – надалі корпорація буде виплачувати виключно роялті за використання чіпів Qualcomm в рамках 6-річної ліцензійної угоди.

За даними видання Bloomberg, досягти домовленостей на таких невигідних для Apple умовах, вдалося лише з однієї причини – американська корпорація дізналася про проблеми з поставками 5G модемів від Intel. В кінцевому підсумку, Apple залишалося лише два можливих варіанти:

-Розробити власний модем. Правда, на це могли піти роки, за які Apple могла безнадійно відстати від конкурентів;
-Укласти угоду з Qualcomm.

Нагадаємо, що судові розгляди між компаніями тривають з початку 2017 року. За заявами чипмейкера, Apple грубо порушила домовленості, використавши в iPhone кілька запатентованих технологій в сфері стільникового зв’язку, і виплачує набагато менше відрахувань за використання інтелектуальної власності, ніж це було вказано договором.

В ході патентних розглядів чипмейкер зміг надати на Apple серйозний тиск. Лише за останні кілька місяців, Qualcomm  домоглася заборони на продаж iPhone в Німеччині та Китаї. Крім того, в березні цього року суд США зобов’язав виробника iPhone виплатити 31,6 млн. доларів через порушення патентів.