Святий Престол виступає за розумний баланс між авторським правом і суспільною користю

26 Липня 2019

Поділитись

Авторське право не повинно бути перешкодою для незрячих і людей з проблемами зору в їх знайомстві з культурною спадщиною людства. Такої думки дотримується Святий Престол, про що розповів архієпископ Сільвано Томазі на дипломатичній конференції щодо укладення угоди про полегшення доступу незрячих та осіб з вадами зору до інформації та літератури. Форум проходить 18-28 червня в марокканському Марракеші. У ньому беруть участь близько 600 представників з 186 країн світу. Організатором заходу є Всесвітня організація інтелектуальної власності.

Сьогодні в світі налічується близько 285 млн. Людей з ослабленим зором, 90% з них проживає в бідних країнах. Тут тільки 1% всіх книг видано в форматах, доступних для людей, які страждають від відсутності або недостатньої кількості зору. У зв’язку з цим, на думку представника Святого Престолу, в бідних країнах справжній «книжковий голод».

Однією з причин обмеженого доступу до спеціальної літератури складові міжнародні норми в галузі авторського права. Архієпископ Томазі звернув увагу на необхідність встановлення балансу між правами авторів творів та загальним людським благом.

Підписаний учасниками форуму документ стане кульмінацією багаторічних обговорень питання про полегшення доступу незрячих і людей з ослабленим зором до інформації та творів, опублікованих в таких форматах, як друк Брайля, великий друкарський шрифт і аудіокнига. Такі люди отримають ширший доступ до художньої літератури, підручників та інших матеріалів, які зможуть використовувати для освіти і відпочинку.

За матеріалами білоруської служби «Радіо Ватикану»