Україна не досягла успіху в боротьбі з крадіжками інтелектуальної власності, – Єврокомісія

17 Січня 2020

Поділитись

Єврокомісія склала список країн, які порушують інтелектуальну власність. Україна потрапила до категорії країн другого пріоритету, тобто тих, які не досягли значного успіху в цій сфері. Про це відомо зі звіту Єврокомісії про охорону інтелектуальної власності.

У списку країн, які потрапили до тієї ж категорії, що й Україна, – Індія, Індонезія, Росія і Туреччина.

“У порівнянні з попередньою доповіддю ці країни не досягли ніякого прогресу або лише обмеженого прогресу у розв’язанні цих проблем”, – наголошується в документі.

Наголошується, що проблеми з функціонуванням системи колективного управління правами в цих країнах завдають шкоди правовласникам і викликають недовіру серед користувачів, що у підсумку негативно позначається на творчих галузях.

Водночас ухвалений в Україні в травні 2018 року закон “Про організацію колективного управління” свідчить про спроби боротися з проблемами в цій сфері. Але сам закон потребує багато правок.

Великі проблеми в Україні з охороною торгових марок. Чинний закон все ще допускає можливість не зовсім добросовісної реєстрації ТМ.

Першим пріоритетом в ЄС позначили Китай, оскільки саме звідти родом понад 80% вилучених у Європі піратських матеріалів.

Найменші проблеми, а отже третій пріоритет, у таких країн: Аргентина, Бразилія, Еквадор, Малайзія, Нігерія, Саудівська Аравія і Таїланд.

Єврокомісія зазначає, що звіт створений для того, щоб побачити актуальний стан справ у країнах третього світу і враховувати, де потрібно докласти зусиль для боротьби з крадіжками інтелектуальної власності.