Як авторське право працює в Україні

31 Травня 2019

Поділитись

Боротьба за авторське право в Україні тільки почалася. З 1993 року авторське право існує в нашій країні на папері, але на практиці його продовжують порушувати. Україна традиційно входить до світового рейтингу країн по відвідуванню піратських сайтів і нелегальному завантаженню кінофільмів і серіалів. При цьому рівень піратства в нашій країні продовжує рости. Вважається, що розвиток творчих сфер і індустрій без ефективної боротьби з піратством сильно гальмується.

Згідно з українським законодавством, використання будь-якого твору можливе лише за згодою автора. Тобто для порушення авторського права досить використовувати якийсь твір без дозволу. На практиці, будь-який перепост картинки, безкоштовне скачування музики з інтернету, публікація відсканованої книги або використання фрагментів з фільму для свого ролика, є порушенням авторського права. В Україні існує закон, який повинен захищати права авторів, але в реальності більшість українців його порушують.

Багато повсякденних дій порушують авторське право, тому люди навіть не замислюються про це. Крім цього, у населення відсутнє розуміння цих прав. Про них знають юристи, але для пересічного українця це неочевидно – вони роками порушують авторське право, вважаючи, що це нормальне використання інтернету.

Міжнародні партнери регулярно вимагають від України удосконалити законодавство і ефективніше захищати авторське право. Міжнародний альянс інтелектуальної власності неодноразово повідомляв, що ситуація із захистом інтелектуальної власності в Україні критична, а піратські сайти уникають відповідальності завдяки недосконалому законодавству.

Втім, Україна взялася виправляти ситуацію. Був створений Вищий суд з питань інтелектуальної власності та Департамент кіберполіції, який бореться з незаконним контентом в мережі. Крім цього, введено кримінальне покарання за відеозапис фільмів в кінотеатрах. У травні 2019 року в нашій країні вперше почався суд над українцем, який знімав фільми в кінозалі. Кіберполіція регулярно закриває піратські онлайн-кінотеатри. У квітні була оголошена операція «Пірати» для протидії порушенням у сфері авторського права. Тільки за травень було закрито чотири великих сайти, в тому числі kinogo і uafilm.

До речі, в 2018 році автору мультиплікаційного персонажа «Капітошка» Наталії Гузеевій вдалося відсудити у ресторану Jazz&Blues понад 37 тис. гривень за те, що той не спитавшись використовував ім’я героя в своєму меню. Також жінка виграла справу проти видавництва «Рівнекнига», яке використовувало її персонажів у своїй книзі.

Джерело:Еtcetera.media