Торговельна марка. Як зареєструвати? Переваги реєстрації

23 Травня 2023

Поділитись

Бізнес завжди змагається за клієнта. І саме реєстрація торгової марки допомагає не загубити своїх споживачів серед товарів/послуг на ринку, законно отримати свій прибуток, вберегтися від шахраїв, а ще – створити та захистити власний, неповторний стиль.

Торговельна марка  (trade mark – англ.)  – словесний, графічний або комбінований знак, виконаний одним кольором чи певним поєднанням кольорів, куди входить шрифт напису та накреслення зображення.

Фактично це знак (напис або ілюстрація, або їх сукупність) для товарів та послуг, який допомагає клієнту розрізняти товари/послуги на ринку (Більше про це тут: Стаття 1 Закону «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»)

Що дає реєстрація?

  1. Упізнаванність на ринку

ТМ дозволяє споживачам розрізняти товари/послуги одного найменування між різними виробниками/надавачами та обирати саме ті, які відповідають його вимогам та потребам.

  1. Захист від недобросовісних конкурентів

Якщо вчасно не потурбуватися про реєстрацію ТМ, під виглядом вашої продукції на ринку можуть з’явитися товари від інших виробників з такою самою назвою. Таким чином, ви ризикуєте:

  1. Фінансова вигода
  1. Законний захист своїх прав

В разі використання ТМ без вашого дозволу, ви як власник зареєстрованого знаку, маєте право звернутися до правоохоронних органів, юристів, суду з вимогою:

!Реєстрація торговельної марки – справа добровільна і залежить виключно від бажання власника, та щоб захистити власний бізнес від згаданих ситуацій, краще потурбуватися про реєстрацію перед виходом на ринок.

Як зареєструвати?

*Правова охорона надається знакові, який не суперечить публічному порядку, принципам гуманності і моралі та на який не поширюються підстави для відмови в наданні правової охорони, встановлені Законом.

Обсяг правової охорони торговельної марки визначається наведеними у свідоцтві її зображенням та переліком товарів і послуг, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до законодавства України  право на одержання свідоцтва на знак для товарів і послуг мають фізичні та юридичні особи, об’єднання осіб або їх правонаступники. Для цього необхідно підготувати матеріали заявки та подати їх до Відомства.

За дорученням заявника заявку може бути подано через представника у справах інтелектуальної власності або іншу довірену особу.

Складання та подання заявки на видачу свідоцтва України на знак для товарів і послуг здійснюються за правилами, встановленими законодавством.

Заявка на знак для товарів і послуг повинна містити:

Якщо заявник просить про охорону кольору чи поєднання кольорів як відрізняльної ознаки свого знака, то він повинен:

За подання заявки та дії, пов’язані із охороною прав на знак для товарів і послуг, сплачуються мита та збори у розмірах, передбачених законодавством.

Куди звертатись?

Фахівці Global Expert на договірних умовах можуть надати консультаційні послуги з питань набуття прав на об’єкти ІВ та підготувати всі необхідні документи для подання заявки на знак для товарів і послуг, а також провести супроводження документів при розгляді Відомством матеріалів заявки.

Для цього необхідно укласти договір на надання патентних послуг та надати довіреність на право представляти інтереси з питань, пов’язаних із набуттям прав на об’єкти права інтелектуальної власності, їх реєстрацією, продовженням дії прав на ОПІВ.

Є питання?

Пишіть або телефонуйте: https://ipexpert.org.ua/kontakti/